ikan oh ikan...Setiap kali masak ikan subat ni mesti kena minyak panas kat tangan..letupan yang bertalu2 xsempat nak elak..huhu..
Disebabkan ikan sumbat ini adalah kegemaran en hubby,angah & along..so mama xpenah serik nak masak lagi..he3..
Resepi opah ni memang sedap..kalu meratah memang sampai licin..

.yummy =D...Nak masak pon x tak la susah mana....
Bahan2nya ialah
4 ekor ikan cencaru/ikan kembung pon bole[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak
Bahan Sambal/Mesin
1 biji bawang bsr
12tangkai cili kering
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
sedikit perahan air asam jawa
Cara membuat
1. Mesinkan bahan sambal dan masak sehingga kering.
2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
0 comments:
Post a Comment