Semalam masa makan kat kedai angah tiba2 cakap..Dah lama x makan ayam percik..Dalam hati mesti dok berdoa minta2la mama paham pastu masak ayam percik untuk dia..huhu..I can read your mind la...So hari ni untuk lunch mama pon buat la ayam percik..Yang ni kelantan style sebab boleh bakar dalam oven..kalu resepi opah tu mana pulak mama nak cari arang nak bakar ayam tu...
Resepi dia x la susah sangat...
~1 ekor ayam dipotong 4
~1 1/2 cwn santan pekat
~4 ulas bawang putih
~1 biji bawang besar
~2 cm halia
~2 batang serai
~1 sk ketubar
~1/2 sk jintan putih
~1/2 cwn tepung beras
~sedikit air asam jawa/asam keping pon boleh
~sedikit cili kering
~garam secuku rasa
Cara nak buat pon senang jugak..
~Blend bawang,serai,halia,jintan & ketubar..
~perap1/2 jam bersama ayam yang dah siap dicuci
~masukkan ayam yang sudah diperap tadi bersama tepung beras yang
digaul dgn santan & bahan2 lain ke dalam periuk..
~didihkan ayam sehingga 2/3 masak
~Bakar dalam oven dengan suhu 200"c
~hidang ayam yang dicelup dengan lebihan kuah tadi...

0 comments:
Post a Comment